breadJak szacują analitycy, już w styczniu odczujemy kolejne podwyżki cen pieczywa. Pod koniec 2012 roku mąka w hurcie zdrożała w zależności od rodzaju od 8 do 11 procent, jak i znacząco wzrosły też ceny zbóż. Podwyżki cen składników pieczywa siłą rzeczy przełożą się na wzrost jego ceny, a ten odczujemy przede wszystkim my – nabywcy.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w pierwszym półroczu 2012 roku statystyczny Polak zjadał 6,52 kg przetworów zbożowych, podczas gdy przed rokiem – 6,66 kg, a dwa lata temu – 6,77 kg. Odnotowano więc wyraźny spadek spożycia, który wraz z kolejnym wzrostem cen z pewnością dalej będzie się obniżał. Nawet jeśli ceny nie pójdą znacznie w górę, to ich różnica i tak będzie zauważalna.

Analitycy z BGŻ twierdzą, że planowany wzrost cen nie powinien być zbyt duży. Tymczasem dla najbiedniejszych osób to właśnie chleb jest głównym pożywieniem i już teraz mogą go sobie kupić coraz mniej.

Ponadto analitycy podkreślają, że ceny pieczywa i pozostałych produktów mącznych i tak zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu z bardzo dużymi miesięcznymi wzrostami cen owoców, warzyw oraz mięsa. Ogólny wzrost cen żywności spowodowany jest zwiększeniem podatku VAT, który również może jeszcze wzrosnąć (zobacz: Projekt ustawy blokującej możliwość podwyżki VAT odrzucony). Wszystko wskazuje więc na to, że rok 2013 będzie dla Polaków przede wszystkim rokiem zaciskania pasa.

na podstawie: GPC